Bezoek aan La Boverie in Luik – zondag 28 april 2024 – Bill Viola – ‘Sculptor of Time’

Nog tot zondag 28 april loopt de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Bill VIOLA – ‘Sculptor of Time’. Het is de eerste Belgische tentoonstelling van internationale allure over het werk van de ongeëvenaarde videokunstenaar.

Het technisch verbluffende werk van Bill Viola is tegelijk groots en intiem, complex en verrassend toegankelijk, spectaculair en diepmenselijk. En het is doordrenkt van een universeel humanisme. 

Bill Viola is een belangrijke figuur van de hedendaagse kunst en geldt als een pionier van het medium videokunst. De tentoonstelling omvat 18 werken uit Bill Viola’s carrière van de afgelopen 30 jaar. Bij een viertal opstellingen zal een gids ons extra informatie bezorgen, maar het blijft de bedoeling dat we vrij kunnen rondlopen

Begin jaren 1970 was Bill Viola een pionier van de videokunst. Hij brak met de codes van televisie en film, en vond een nieuwe grammatica van het bewegende beeld uit: origineel, krachtig en van een fascinerende schoonheid.

Bill Viola wordt wereldwijd erkend als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars en een onbetwiste pionier van de videokunst.

Afspraak:

Zondag 28 april 2024. Uiteraard kan je met de wagen naar Luik rijden. Parkeergelegenheid vind je vlakbij het treinstation Guillemins, parking P2 in de rue de Fragnée 41. Je betaalt er 3,43 euro per uur.  Let op parking Médiacité, naast het museum is op zondagen gesloten.

We raden echter aan met de trein te komen. Ben je 65 of ouder dan kost je retourticket 8,30 euro. Ben je jonger dan betaal je 22,40 euro bij vertrek uit Niel, 21,60 bij vertrek uit Antwerpen (Berchem) en 18,40 als je vanuit Mechelen vertrekt.

Vertrek uit Niel is om 8:20 uur, uit Berchem om 9:14 en uit Mechelen om 9:35. In al deze gevallen arriveren we in Luik Guillemins om 11:00. Als er belangstelling is kunnen we een halfuurtje rondlopen in het prachtige station van architect Calatrava; anders wandelen we in een kwartiertje naar het museum ‘La Boverie’. Het voorstel is om vanaf 11:45 uur de vaste collectie te bezoeken (gratis voor wie een museumpas heeft; 2 euro voor de andere bezoekers) en rond 13:00 uur te lunchen in broodjesrestaurant Madame Boverie. De ‘gegidste’ wandeling door het werk van Bill Viola vangt aan om 14 uur. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

Inschrijven:

Geef een seintje via kunstacademieniel@gmail.com en maak duidelijk of je zelf met de wagen naar Luik rijdt of met de trein reist. Vermeld dan ook het station waar je op de trein stapt. Let op, het aantal deelnemers aan dit bezoek is beperkt tot 20. Wees er dus snel bij.

Kostprijs:

Voor de rondleiding en toegang tot de tentoonstelling betaal je 21 euro. Je vervoer, je lunch en het supplement om ook de vaste collectie te bezoeken betaal je zelf.

Om organisatorische redenen vragen wij u om vooraf te betalen, uiterlijk op 24/4/24, op rekening BE72 0682 1194 3916 van de KAN, met vermelding van ‘Uitstap Luik’ en uw naam.

Uiteraard moedigen we iedereen aan om een museumpas aan te schaffen. Dat kan via https://www.museumpassmusees.be/nl.